English (United Kingdom) Hungarian (formal)

Gyakran Ismételt Kérdések

Mit tegyek, ha

- görcsöl a lábam?
Az uszony a tempó tökéletes végrehajtására lett tervezve, ezért a boka talp irányú feszítését növeli. A kezdőknek ez lábikra-, vagy talp görcsöt okozhat. Ilyen esetben az uszonyt vegye le, lábfejét és lábujjait óvatosan pipáló helyzetbe feszítse fel kezével, majd rázza le, és úszon 100-200 métert uszony nélkül mellúszásban, esetleg szögdeljen néhányszor a medence alján a víz alá merülve. Az uszonyhoz fokozatosan szoktassa a lábát, 400 méterenként vegye le és iktasson be lazító úszásokat uszony nélkül.
- töri a lábamat az uszony?
Az uszony feltörheti a lábat. Ez teljesen kiküszöbölhető neoprén zokni, esetleg hagyományos titok zokni használatával. Profi sportolók nem használnak ilyet, mert ott az időeredmény az elsődleges szempont. Fontos a közvetlen kapcsolat az uszony és a láb között. A hegedűművészek sem játszanak kesztyűben ugyebár. Ezért a profik a feltört lábukat Leukoplasttal ragasztják le még a vízbe menetel előtt, így az még egy 2-3 órás edzés alatt is rajtmarad és megvédi lábukat a további feltöréstől. A mindennapi használat során a láb és az uszony egymáshoz idomul és rendkívül kényelmessé válik. Nem tör, nem nyom. Nagyobb, több hetes kihagyás után a hozzászokást elölről kell kezdeni.
- elszakadt az uszony?
Nem probléma!!:) Mivel teljes egészében gumiból készül -ellentétben a boltban kapható és nem javítható szilikon társaival- javítása egyszerű és gyors, akár egy defektet kapott gumiabroncsé. A barkácsoló hajlamúak otthon könnyen javíthatják autó-, vagy kerékpár belső gumiból vágott foltokkal. A szakszerű javítást természetesen cégünk is elvégzi, ha viszaküldi a sérült terméket. A javításhoz csúcsminőségű SC 2000 tipusú ragasztót használunk. Elvégeztetheti a javítást bármely segítőkész autógumi javító műhelyben is. A szakszerű javítás az uszony teljesítményét, használati értékét nem befolyásolja. Az élettartama mindennapi használat mellett akár évtizedes hosszúságig is kitolható.
- befolyik a víz a pipába?
Természetesen befolyik, mert lyukas:). Ez egy egyszerűsége miatt nagyszerű sporteszköz. Úgy lett megalkotva, hogy a levegő minél könnyebben áramolhasson át rajta. Ezért nincs rajta csutora, vagy szelep, mert az a sportteljesítményt nagyon nagy mértékben lecsökkenti. A speciális légzéstechnikát elsajátítva renkívül könnyen használható eszköz. Ha a cső megtelik vízzel, támasszuk nyelvünket a végéhez, és erőteljes köpő-fújó muzdulattal repítsük ki a vizet a csövön keresztül. Rendezhetünk távolsági vízköpő versenyt is. A gyerekek nagyon élvezik. Az eszköz használata rendkívül fejleszti a légző izmok működését. Egy profi búvárúszó versenyző, aki nagy delfinuszonnyal versenyez minden légvétel alkalmával végrehajtja a víz kifújását, mivel a delfinmozgásnál minden tempónál víz kerül a csőbe. Persze a készségszintű használatnál már nem kell erre külön figyelni - minden megy magától. A használatot már 6 éves gyerekek is hetek alatt elsajátítják.
- befolyik a víz az orromba?
A víz alatti levegővétel először szokatlan, mert nem vagyunk halak. Ezért ha az arcunk a vízben van, előfordul, hogy kezdetben valaki az orrán és száján egyszerre akar levegőt venni. A levegővétel szájon át történik, a pipán keresztül. Ha valaki orron is akar levegőt venni, annak orrmosás lesz az eredménye. Tehát levegő beszívás szájon át, kifújás orron és szájon egyszerre. Használhat orrcsipeszt, vagy gyorsasági búvárúszó maszkot, amiben az orra is benne van, így a probléma egy csapásra megoldódott. Érdemes azonban elsajátítani a helyes légző technikát szabadon lévő orral, mert a sportteljesítmény szempontjából hatékonyabb a légzés, ha orron át ki tudja fújni a levegőt akár hosszan elnyújtva, több tempón keresztül.

- Melyik nehézségi fokozatot válasszam?
Az I. fokozatot nagyon merev bokaizülettel rendelkezőknek, vagy gyakori lábikra- és talpgörcs esetén ajánljuk.
A valódi teljesítményt és fejlesztő hatást azonban az uszony II. fokozatával tudjuk kihasználni. Fokozatosan szoktassa hozzá lábát az uszonyhoz, hogy a lehető legnagyobb sebességgel élvezhesse az úszást.
- Mennyit úszhatok le az uszonnyal egyszerre?
Kezdetben 400-600 méter után érdemes levenni és egy-egy lazító hosszt úszni uszony nélkül. Később fokozatosan hozzászokva akár 10 kilométer is leúszható vele egyhuzamban. Profi versenyzőknek ez a napi rutin adagjuk.
- Mellúszást lehet vele úszni?
A mellúszás szabályos lábtempója uszony nélkül hajtható végre a legjobban. Viszont csodálatos gyakorlatokat végezhetünk uszonnyal delfin-, vagy gyors lábtempót alkalmazva, amikor a légvétel mellúszó kartempóra történik.
- Hogyan ugorjak fejest az uszonnyal?
Ugyanúgy, mint uszony nélkül, de itt a régi fajta rajtot alkalmazza, mikor a két lába egyvonalban van, és a lábujjai a rajtkő széléről kb. 2-3 cm-el lelógnak.
- Hogyan bukózzak az uszonnyal?
A bukó forduló is ugyanúgy történik, mint uszony nélkül. Érdemes azonban telitalppal érinteni a falat, és forduló után 4-5 delfinlábtempóval kiúszni a víz alatt. Ez nagymértékben javít a teljesítményen, és a dinamikus anaerob kapacitást rendkívüli módon növeli.
- Miért ilyen rövid az uszony?
Az uszonyoknak van egy optimális hossza. Ha túl hosszú, akkor nem követi le a láb mozgását. Lefele rúgunk, a hosszú uszony meghajlik, lábfejünk már rég lefelé tart, mikor az uszony vége még fent van, mire elkezd lefelé indulni, mi már húzzuk a lábunkat felfelé. Ezáltal az eredmény egy ütemtelen tempó lesz össze-vissza hajladozó uszonnyal, ráadásul a rendezetlen lábtempók a különböző úszásnemek kartempójával összeegyeztethetetlenek lesznek.
Ha az uszony túl rövid, nem funkcionál uszonyként, nem hajt előre, semmi értelme felvenni.
A murena uszony formája, hossza, rugalmassága rendkívül hosszú fejlesztő munka eredménye. A tesztelés és fejlesztés a vízi sportok Forma-1-ében történt, világklasszis versenyzők bevonásával.
- Hogyan ugorjak fejest a pipával?
A fejesugrásnál a kartartásnak rendkívül fontos szerepe van. A versenyző ugrás közben a levegőben már összefogja a karjait a feje fölött, így a cső felső része a két alkar közt stabilan áll, mintha satuba fogták volna. Helyes kartartással akár a gumipánt nélküli pipával is tökéletes fejes ugorható.

tokeletes fejes
- Hogyan bukózzak a pipával?
A bukó forduló is ugyan úgy történik. A forduló utáni kidelfinezést követően ügyeljünk arra, hogy csak akkor fújjuk ki a vizet a pipából, mikor már érezzük, (a bőrünkön!!!) hogy a víz tetején vagyunk.
- Hogyan tároljam megfelelően?
Az uszonyt és a pipát is érdemes úgy tárolni, hogy kicsöpögjön belőle a víz, és meg tudjon száradni, különben bepenészedhet. Az uszonyt legcélszerűbb jól szellőző hálós zsákban tárolni, amennyiben nylon zacskóba teszi, teljesen száraz állapotban csomagolja el. Napfénytől óvja! Az erős napfény nem tesz jót a gumiból készült tárgyaknak, így az uszonynak sem.
Például nyáron, a napon tűzforróra melegedett autó kalaptartóján felejteni nagyon nem ajánlott.